Meer controle over je Kia of Hyundai hebben?

Een echte techneut houdt van spelen met elektronica. Of het nu een tandenborstel is of een LED lamp… Deze keer was mijn Kia Stonic het slachtoffer. Met wat rondneuzen in het menu, service manual en rond lezen op verschillende fora, erachter gekomen dat er niet een maar twee Engineering Mode menus aanwezig zijn. Een voor haar eigen Android schil (1) en een voor het Android besturingsysteem zelf (2).

Na het activeren van het eerste (1) menu kun jij bepaalde instellingen aan/uit zetten in het multimedia/navigatie systeem die via de normale interface niet te wijzigen zijn. Ook kun je een diagnose uitvoeren van jouw auto en de logboeken uitlezen. Wil jij het ook proberen? Ga naar Instellingen -> Informatie en druk met twee vingers tegelijk op Map en Mapversie tot er gevraagd wordt om een pincode (1111). Het tegelijk drukken met twee vingers is heel inconsistent, soms zijn 2/3 taps voldoende en soms 10/11 taps. Twee opties die ik erg handig vind en aan heb gezet zijn Intersection View (Navigatie – Debug) en Multi route mode (Navigatie). Het uitlezen van de logboeken brengt ook leuke informatie met zich mee over jouw auto. Hiervoor moet je wel een USB stick gebruiken of een computer/laptop aansluiten mbv USB aan de auto.

Na het activeren van het tweede (2) menu kun jij instellingen binnen het Android besturingsysteem wijzigen en eigen Android applicaties installeren. Het toegang krijgen hiervoor is iets lastiger. Ik heb hiervoor een video gemaakt om het te demonstreren.

Ga naar Instellingen -> Schermbeveiliging instellingen en druk met een vinger onder de drie mogelijke schermbeveiligingen in een patroon van 1 – 2 – 3 – 2 – 1 – 2 – 3 – … (zie video), tot er gevraagd wordt om een pincode. De pincode bij menu 2 is dynamisch, namelijk het huidige tijdstip. Bijvoorbeeld: het is nu 20:00 dan is de pincode 2000.

Met behulp van het menu Android Settings, is het mogelijk om het Android besturingsysteem instellingen te wijzigen. Met behulp van het All Applications menu, krijg je een overzicht te zien met alle geïnstalleerde Android applicaties. Hierdoor kun jij het multimedia / navigatie system als een volwaardige Android Tablet gebruiken.

Nu is het mogelijk op drie manieren eigen applicaties te installeren. 1. SD-Kaart, 2. USB Stick en 3. Online. Hier in mijn voorbeeld laat ik zie hoe je het met behulp van een USB Stick kunt doen. Plaats de .apk van applicatie(s) die je wilt installeren, in het root van jouw USB Stick (Let op dat de .apk Android 4.2.2 compatible moet zijn). Ga naar de Browser en voer de installatie uit door het .apk te openen file:///storage/usb0/bestandsnaam.apk. Eerste keer moet je nog toestaan dat er applicatie geïnstalleerd mogen worden van onbekende ontwikkelaars. Eenmaal toegestaan, kun je alle applicaties naar keuze installeren.

Overzicht van geïnstalleerde applicaties in mijn auto:

 • EasyTouch 4.5.26 voor on-screen navigatie (voor menu etc.) knoppen;
 • Netflix 4.16.4 spreekt voor zich;
 • SoundAbout Pro v2.7.0.1 voor het geluid te routeren naar de speakers, anders heb je geen geluid bij applicaties zoals Netflix en Youtube;
 • YouTube 14.05.56 spreekt voor zich;
 • Plex 6.17.1.5294 spreekt voor zich;
 • Chrome 75.0.3770.67 spreekt voor zich;
 • Set Orientation 1.1.4 alle applicatie forceren in Landscape mode te laten zien;
 • Root Explorer Pro 4.2.4 File explorer / verkenner om installatie van de andere applicaties te vereenvoudigen.

Wie kunnen van hier gebruik van maken? De volgende auto’s kunnen hier gebruik van maken omdat dezelfde software wordt gebruikt:

Kia: Stonic, Rio4, Niro, e-Niro, Picanto 3, Sportage 5, Optima JF (K5), Soul, Ceed, Sorento Prime, Stinger, Cerato (Forte)
Hyundai: Ioniq, Kona, Solaris, SantaFe, Sonata, Elantra, Creta, Genesis G70, Genesis G80

Nu is er natuurlijk ook een discussie punt. Ik ben persoonlijk natuurlijk heel blij dat ik volledig toegang heb weten te krijgen en het systeem volledig kan aanpassen met mijn eigen voorkeuren. Wat is jullie mening hierover? Is dit een vulnerability en moet het gedicht worden door Kia & Hyundai? Of is het juist goed dat ze de techneuten/eind gebruikers wat meer controle in eigen hand geven?

37 replies
 1. Marek Gajdošík
  Marek Gajdošík says:

  Hallo, ik heb een radioversie zonder navigatie. Ik probeerde de procedure die je noemde. Het werkt niet voor mij. Kun je me alsjeblieft ook met deze versie adviseren? Is er een verschil? Bedankt Marek.

  Reply
  • administrator
   administrator says:

   Beste Marek, Ik durf het jou niet te zeggen. Heb zelf geen ervaring met het systeem zonder navigatie. Kan zijn dat die op een andere besturingssysteem draait en daardoor jij dus niet in het Android menu kunt komen.

   Reply
 2. Karel
  Karel says:

  Top, op de ceed3 werkt het ook. Moet wel heel vaak klikken om in de engineering menu te komen. Maar uiteindelijk lukt het.

  Reply
 3. Philippe
  Philippe says:

  Mooi werk, Mohammad! Er zijn een aantal e-Niro-rijders die niet zozeer behoefte hebben aan zaken als Netflix, Youtube en Plex (geen functionele toevoeging voor een auto), maar wel graag de site van ABRP (https://abetterrouteplanner.com) kunnen raadplegen. Dat is een routeplanner specifiek voor (volledig) elektrische auto’s. Helaas heeft ABRP (nog) geen eigen app en moet het dus online via een browser gebruikt worden.

  Ik heb geen moeite om in de menu’s (1) en (2) te komen; ook niet om daar wat aanpassingen te maken en dingen te installeren, maar ben onvoldoende bekend met de details om te weten hoe ik ABRP kan gebruiken onderweg. Het liefste heb ik dan ergens in een gewoon menu een optie om ABRP op te starten in een browser. Andere internetpagina’s zijn niet nodig, alleen specifiek ABRP.

  Kun je aangeven hoe dit het makkelijkste te maken is?

  Alvast dank, Philippe

  Reply
  • administrator
   administrator says:

   Beste Philippe,

   Mbv van EasyTouch kun je makkelijker toegang krijgen tot het Android menu en snelkoppelingen maken naar jouw meest gebruikte applicaties/meest bezochte website. Dit is in jouw geval ABRP.

   Mvg,
   Mohammad

   Reply
 4. Nick
  Nick says:

  Hi, Supergaaf gedaan! Het lukt mij alleen niet om geluid te krijgen over de speakers via “SoundAbout Pro”, welke instellingen heb jij hiervoor gebruikt? Bij mij blijft de auto radio aan, en als ik “AV Off” doe in dan hoor ik natuurlijk niets meer. Alvast bedankt!

  Reply
  • administrator
   administrator says:

   Beste Nick,

   Binnen SoundAbout Pro moet je het geluid routeren naar Wired (met Mic). Vervolgens USB stickje erin of telefoon met Bluetooth verbinden, liedje pauzeren, vervolgens YouTube oid app starten en dan zul je geluid hebben. Omdat Android dit als een headset ziet, zal de volume terug springen naar 80% (gehoor bescherming). Dit moet je handmatig 2x op 100% zetten (1x bevestigen, 2x daadwerkelijk volume wijzeging). Dit is eigenlijk het enige irritante als je het eenmaal goed geconfigureerd hebt, het 2x volume op 100% zetten tijdens startup.

   Succes!

   Reply
  • administrator
   administrator says:

   Beste Nick,

   Binnen SoundAbout Pro moet je het geluid routeren naar Wired (met Mic). Vervolgens USB stickje erin of telefoon met Bluetooth verbinden, liedje pauzeren, vervolgens YouTube oid app starten en dan zul je geluid hebben. Omdat Android dit als een headset ziet, zal de volume terug springen naar 80% (gehoor bescherming). Dit moet je handmatig 2x op 100% zetten (1x bevestigen, 2x daadwerkelijk volume wijzeging). Dit is eigenlijk het enige irritante als je het eenmaal goed geconfigureerd hebt, het 2x volume op 100% zetten tijdens startup.

   Succes!

   Reply
 5. Jan
  Jan says:

  Hoi mohammad,
  Met veel plezier lees ik hier en op kiaclub jouw bevindingen mee.
  Ik heb alleen wel twee vragen als het mag.
  1 wat doet de intersection vieuw en 2 ik rijdt een 2019 ceed sw, kan het kloppen dat ik elke keer dat ik de auto opstart de multi view optie kwijt ben?

  Reply
  • administrator
   administrator says:

   Beste Jan,

   Leuk om te horen. Intersection view laat exact zien hoe je bepaalde kruispunten/rotondes/afslagen moet nemen, om het inzichtelijker te maken. Soms heb je meerdere rijbanen/wegen en weet je niet exact welke je moet nemen, deze laat het ingezoomd precies zien.

   Multiview gaat bij mij ook na elke auto start weg. Al moet ik zeggen dat ik deze optie bijna nooit echt gebruik. Intersectionview is een hele handige wat naar mijn mening, uit het fabriek al aan had gemoeten.

   Hoop dat ik jouw vragen goed mogelijk beantwoord heb.

   Mvg.

   Reply
  • administrator
   administrator says:

   Beste Mario,

   Het lijkt erop dat die het Infotainmentsysteem heeft zonder navigatie. Deze heeft een hele andere shell. Ik weet niet of deze ook op Android draait. Dus ik durf het jou niet te zeggen. Ik zal het zelf eens gaan proberen.

   Mvg.

   Reply
   • mario
    mario says:

    Mo , is het nog gelukt om MP4 af te kunnen spelen via usb , de ignore driving restriction moet dan uitgeschakeld worden echter kan ik deze niet vinden in het menu van de Picanto 3.

    Reply
 6. Peter
  Peter says:

  Hallo Mohammad,
  Ik heb een nieuwe Kia Niro maar kom er via de screensaver niet in. Het is een model zonder navigatie, dus waarschijnlijk ook met een andere shell. Is er een andere manier om toch binnen te komen en zo de apps te installeren?
  Mvrgr, Peter

  Reply
 7. Peter
  Peter says:

  Hallo,
  Ook ik heb een systeem zonder navigatie (Kia Niro, model 2020). Ik kan bij een inlogscherm komen (5 tikken links en 1 tik rechts in het updatescherm) maar accepteert het systeem niet de code 1111 en ook niet de tijdcode. Kan het zijn dat Kia een nieuwe code heeft?

  Reply
 8. Emret
  Emret says:

  Hallo Mohammed
  Vraagje heb zelf een kia proceed gt
  En heb al die instelling gevonden 1 probleem nu is zo dra ik naar het engineering systeem ga na het inloggen met de 7 code tikken op het scherm wordt de beeld scherm groter en verdwijnen de tekens boven het scherm van netwerk bleutoot icon en tijd dit gebeurd als ik de CTS test op aan klik is wel fijn want dan krijg je de complete toets scherm te zien voor terug te klikken menu ect allen als ik het weer OFF doe dan verdwijnt dus de iconen boven het scherm en kan het niet meer terug zetten weet jij toevallig een oplossing heb al een reset gedaan maar blijft het zelfde

  Reply
 9. Gerrit
  Gerrit says:

  Hallo Mohammad, ik heb naar aanleiding van de Kia Niro hack besloten om een gebruikte Niro te kopen omdat ik dan bepaalde zaken kan installeren. Helaas kom ik niet in de engineering menu’s zoals jij en vele anderen op youtube dit tonen. Mogelijk heb ik de meest recente updates op mijn auto waarbij dit lek gedicht is. Dat zou heel jammer zijn.

  Mijn software is DE_HEV.EUR.SOP.007.3.190314
  Firmware is DE_HEV.EUR.0.5.332.190222.micom

  Mogelijk ben j oij of iemand anders al op de hoogte van nieuwe hacks.

  Alvast bedankt.

  Reply
  • administrator
   administrator says:

   Beste Gerrit,

   Dat is correct. Sinds de update van februari (volgens mij) 2019 is dit niet mogelijk. Binnen de nieuwe update(s), is het gelukt om in het eerste engineeringsmenu te komen. Hierdoor is het mogelijk om je software te downgraden wat vervolgens weer mogelijk maakt om dit toe te passen. Het is in de nieuwe updates (inmiddels twee) niet mogelijk om in het tweede engineeringsmenu te komen om applicaties te sideloaden. Het downgraden zal ik op korte termijn hier plaatsen.

   Reply
 10. nirorijder
  nirorijder says:

  hey Mohammad,

  bedankt voor je uitleg. ik heb hem geprobeerd en het is gelukt maar ik kon niet rechtstreeks kiezen voor “allow unknown source”
  daarvoor moest ikvia all apps, naar de 2de “engineering” optie. daar kon ik de android security aanpassen.
  en netflix doet het niet bij mij 🙁
  de eerste optie, kaart en versie is 4 keer tikken op kaart en dan 1 keer op versie, iets makkelijker 🙂
  en in de nieuwe firmware is de code 2998.
  nogmaals bedankt voor het opweg helpen

  Reply
 11. Jurgen
  Jurgen says:

  Ik heb een kia niro uit 2019. De engeneering mode heb ik gevonden maar de pincode klopt niet(tijd). Iemand een idee wat de pincode is?

  Reply
 12. KvO
  KvO says:

  Helaas geen succes om in het 2e menu te komen.
  Auto is een een Kia e-Niro my2019, sw 190314.

  Ik wil graag applicaties kunnen installeren op mijn systeem. Is er nog een andere manier?

  Reply
 13. Louis
  Louis says:

  Hi Mo…

  Wow wat gaaf…
  Ik kom er met mijn Eniro uit eind 2020 helaas niet in..
  ik zou wel die irritante gom elke keer willen resetten naar nul..
  Had een test gedaan, reset GOM bij de dealer.Range stond op 468 km
  een volle lading rustig aan gedaan, 70% eco 28& normaal en 2% sportief, en na laden vandaag 432 km
  Redelijk belachelijk dus…
  en ik had begrepen dat je met die OBD stekkers daar niet bij komt.
  Groet,
  Louis

  Reply
 14. Jeroen
  Jeroen says:

  Hoi Xmoo, vraagje over de laatste updates van het infotainment systeem, is het je gelukt om de kleur aan te passen, van het horrible paars naar een custom color?
  Zou heel interessant zijn, gezien die enorme design fout van Hyundai/Kia 🙁

  Reply

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] het uitspelen van mijn Kia / Hyundai infotainment systeem, was het nu tijd voor Apple CarPlay. Systeem dat Apple in 2013 introduceerde en samen met iOS 7 […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *