Draadloos Apple CarPlay?

Apple CarPlay

Na het uitspelen van mijn Kia / Hyundai infotainment systeem, was het nu tijd voor Apple CarPlay. Systeem dat Apple in 2013 introduceerde en samen met iOS 7 (feeling old yet?) uitgebracht werd. Met de introductie van iOS 9 werd de ondersteuning tot draadloos CarPlay toegevoegd. Voorheen werkte het alleen met behulp van een USB-kabel. Het out-of-the-box ondersteuning voor draadloze Apple CarPlay is beperkt. Voor je verder leest, moet jouw infotainment systeem Apple CarPlay al ondersteunen!

Beperkt aantal autofabrikanten en after-market infotainment systemen ondersteunen momenteel standaard draadloze Apple CarPlay. Nu kun je zeggen, stel je niet aan en koppel je iPhone met behulp van een USB-kabeltje. Eens, maar anno 2020 waar meeste systemen draadloos werken, hoort Apple CarPlay daar ook gewoon tussen. Zoektocht begon in het begrijpen hoe Apple CarPlay werkt en geactiveerd wordt. Vervolgens begrijpen hoe draadloos Apple CarPlay wordt herkend en geactiveerd wordt. Het update van de Apple CarPlay Android applicatie, op mijn KIA / Hundai (op Android draaiende) infotainment systeem, loste het niet op. Met behulp van Google en Kiaclub.nl, kwam ik uit op CPLAY2air. Een (voor sommige) prijzige dongle die jouw bekabelde Apple CarPlay systeem omtovert naar een draadloze Apple CarPlay systeem. Online besteld en 5 werkdagen later al ontvangen (volgens mij vanuit China), erg snel!

Het spreekt allemaal voor zich. Haal het uit de verpakking, koppel het met de (met Apple CarPlay) ondersteunende USB-poort en volg de stappen die je op het scherm te zien krijgt.

What about updates??

Standaard werd mijn dongle geshipped met versie 2020.03.18.1455. Versie daarvoor was van eind 2019. Het lijkt erop dat de fabrikant om de 3 a 4 maanden updates uitbrengt. Je kunt jouw dongle versie controleren door naar het volgende pagina te gaan op jouw mobiel, nadat jouw mobiel draadloos verbonden is met Apple CarPlay, http://192.168.50.2. Nu ben je op de web-interface van de dongle (mind is blow!). Je kunt controleren op updates, logboek bestanden dumpen, etc.

Ik had het probleem dat ik te zien kreeg dat er geen update beschikbaar was, terwijl die er wel zou moeten zijn. Meeste recente versie (momenteel, 14-07-2020) is 2020.06.17.0549. Even via Facebook contact opgenomen met hun support, die overigens snel en erg behulpzaam zijn. Van de support kreeg ik een handleiding en de meest recente firmware om mijn dongle handmatig te updaten naar de nieuwste software versie.

Handmatige firmware upgraden doe je zo!

Het upgraden is eenvoudig en is binnen enkele minuten uitgevoerd. Benodigdheden zijn de dongle :P, stroom stekker naar USB (wordt afgeraden de update uit te voeren in de auto!), USB-stick en firmware naar keuze.

  1. Download de gewenste versie. 2020.08.04
  2. Formatteer de USB-stick naar FAT32 en kopieer de firmware (U2W_Update.img) naar de root (hoofdmap) van de USB-stick.
  3. Sluit de stroomstekker aan het stroomnet, sluit de dongle aan de stroom stekker en wacht tot het rode ledje brand.
  4. Zodra het rode ledje brand, stop de USB-stick in de USB-poort. Het rode en blauwe ledje zullen gaan knipperen.
  5. Wacht tot het rode ledje alleen weer brand en niet knippert.
  6. USB-stick kan nu ontkoppeld worden van de dongle. Het update-proces is afgerond. De dongle etc. mogen allemaal ontkoppeld worden.

De update is met succes uitgevoerd! Plaats je dongle weer in je auto, ga naar de web-interface (zoals hierboven beschreven) en controleer het versienummer. Veel plezier ermee 🙂 Mocht mijn handleiding complex zijn, heb ik ook nog de tutorial-video van de fabrikant toegevoegd. Let op, deze is in het Chinees. Succes!

Ps. dongle werkt met zowel iOS 13 als 14, oudere iOS versies heb ik niet geprobeerd 🤓

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *